За нас

Веми Селект започва своята история през 1992 г. като от самото си начало показва новаторски подход в бранша, приемайки предизвикателството да популяризира нови за България препарати за растителна защита и торове. Успешно дистрибутира продуктите на Дау Еланко (DowElanco) и Роом Енд Хаас (Rohm and Haas), на Циба-Гайги (Ciba-Geigy), популярна в наши дни като Синджента (Syngenta), както и на Байер (Bayer) и ФМС (FMC).

Една от първите в бранша с търговия с пестициди и осъществили семепроизводство на известната американска фирма Декалб (Dekalb), а по-късно и селекционирани от концерна Syngenta хибридни семена царевица – „Фурио” и „Долар”, които с времето се наложиха сред зърнопроизводителите.

Дълги години Веми Селект си партнира с големи имена в бизнеса със селекция на семена като през 2003 г. достига 40% от общото семепроизводство на хибридни семена царевица за България. По-голяма част от произведените семена са продадени в Западна и Централна Европа и Южна Америка.

През 2015 г. Веми Селект отново започва да предоставя и популяризира нови за България сортове и хибриди. Този път акцента е върху иновациите в света на генетичния материал при сортовете пшеница и ечемик и хибридите царевица. Голяма част от порфолиото на Веми Селект идва от места с над 140 години опит в създаването на селекция.

 

Успехът не закъснява и през следващите няколко години сортовете пшеница доказват, че високия добив и отличните хлебопекарни показатели са съвместими. Сортове като Тика Така, Силвия и Галопер са силно търсени от хлебопроизводители из цялата страна и Европа. Селекцията на Веми Селект за момента е най-иновативната и модерна в България. Сортовете ечемик в определени части на страната надхвърлиха границата на добив от декар през 2018 година от 920 кг и запазват стабилни средни добиви от 850 кг/дка в цялата Североизточна България, разбивайки мита, за ниски добиви от ечемик.

При хибридната царевица, Веми Селект предлага на Българския фермер хибриди, които са силно конкурентни по добив и са сред най-бързо освобождаващи влага хибриди. Също така разполага със силажни хибриди изключително търсени в цяла Европа особено при млекопроизводителите. Всички качества на хибридите спомагат на фермера да получи най-добра възвращаемост на неговата инвестиция от хибридни семена царевица в България.

© 2020 by Vemi Select.